Bir İtalyan klasiği olan marinara sosu bizim mutfağımıza hiç de uzak olmayan enfes bir sos. Domates, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar kullanarak çok kolay bir şekilde hazırlanan bu sosu makarnalarda veya kızartmalarda kullanabiliriz. Biz mutfakta buna makarna sosu veya domates sosu desek de İtalyan mutfağında çokça kullanılıp dünyaya da buradan yayıldığı için Marinara sosu olarak bilinir.
Evdeki malzemelerle oldukça kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz Marinara sosunun ana maddesi domatestir. Hele tarla domates kullanırsanız tadı ve kokusu bir harika olur. Bu yüzden yazın domatesin güzel zamanında yapıp ufak buzdolabı poşetlerinde dondurabilir kışın ısıtıp lezzete lezzet katabilirsiniz. Eğer dondurmak istemezseniz de tıpkı yazdan şişe domates yapar gibi ufak soda şişelerine veya ufak kavanozlara kapatırsanız (tabii henüz çok sıcakken şişelemeniz ve ağzını sıkıca kapatmanız gerekir) kışın elinizin altında hemen açıp kullanabileceğiniz harika bir sos da olmuş olur.
Marinara sosu, Kalamar tava veya karides yanında servis edebileceğiniz oldukça lezzetli bir sostur. Domatesleri rendeleyerek yapabileceğiniz gibi mutfak robotunuz veya rondonuz varsa küp şeklinde doğrayıp biraz pişirdikten sonra robottan geçirebilirsiniz. Aynı şekilde soğanı da rendeleyebilir veya robottan geçirebilirsiniz. Baharat konusunda da illa şu baharat olacak diye bir şart yok. Ancak mutfakta birbirine yakışan baharatlar genelde bellidir. Arzuya göre değişiklik yapabilirsiniz. Hazırladıktan sonra taze nane serperseniz o da oldukça hoş bir aroma verir.
Domatesleri soyun ve rendeleyin. Eğer robottan geçirecekseniz küp küp doğrayabilirsiniz. Bu arada domatesi suyu ile pişireceğiz.
Soğanları da rendeleyin veya robottan geçirin.
Tavaya zeytinyağını soğanlar hafiften pembeleşmeye başlayana kadar kavurun ve sarımsakları atın ve 1-2 dakika da sarımsaklar kavruluncaya kadar bekleyin.
Domatesleri de ilave ederek biraz yumuşayıncaya kadar kavurun.
Domatesler yumuşadıktan sonra robottan geçirin ve tekrar tavaya dökün.
1 yemek kaşığı sirke, yarım çay bardağı su ve kalan tüm baharatları ilave edin orta ateşte pişirmeye devam edin.
Defne yaprağı da sosun içerisine hafif bir aroma verecektir.
Malzemeler suyunu çekene dek yaklaşık 15-20 dk kadar dibinin tutmaması için arada bir karıştırarak pişirin.
Sos biraz katılaşmaya başlayınca ateşi kapatabilirsiniz. Defne yaprağını da içinden alabilirsiniz.
İster sıcak ister soğuk bir şekilde servis yapabilirsiniz.
Servis sırasında üzerine az miktarda ince doğranmış maydanoz veya taze nane serperseniz hem görüntü hem de aroma açısından harika olur.
Afiyet olsun 🙂
Sardalya ve hamsi gibi balıklar genellikle çıtır çıtır olması için kızartılarak pişirilir. Her ne kadar…
Çipura hafif yağlı bir balık olduğundan hem fırında hem de mangalda pişirmeye uygun bir balıktır.…
Evde kaldığımız bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her zamankinden çok daha…