Somon balığı soğuk su balığıdır ve ülkemiz sularında doğal ortamda bulunmadığı gibi yetiştirmesi de yapılamamaktadır. Sofralarımıza gelenler ise Norveç’ten ithal edilmektedir. Soğuk su balığı olmasından dolayı daha yağlı bir balıktır. İnsan vücudunun kendi başına üretemediği ve sağlığımız açısından inanılmaz öneme sahip olan Omega 3 yağ asitleri bakımından balıklar arasında en zengini olması, lezzetli ve kılçıksız olması onu eşsiz kılan birkaç özelliktir.
Aslına bakarsanız somon balığı kadar her ortamda pişirmeye uygun pek fazla balık yoktur. Yağlı olmasına rağmen uygun şekilde tavada pişirebilir; ızgarada, mangalda yapabilir; fırında poşette, yağlı kağıtta, folyo kağıdında pişirebilirsiniz. Hatta düdüklü tencerede buharda bile pişirebilirsiniz.
Tabii ki kırmızı ve beyaz et türlerinde pişirmeden önce daha lezzetli olması için yapmış olduğumuz terbiye işlemini somon balığında da yapabilirsiniz. Hatta bazı pişirme türlerinden önce uygun baharatlarla marine edilmesini kesinlikle tavsiye ederim.
Dilerseniz önce sos ve marine işlemlerine değinelim
Öncelikle nasıl bir tat istediğinize karar verin ve ona uygun bir sos hazırlayarak marine edin. Somonun biraz yağlı bir balık olduğunu belirtmiştim. Bu sebeple en çok uygulanan marine metodu limon ile yapılandır. Biraz tuz, zeytinyağı ve limon suyu ile bir kap içerisinde karıştırıp Buzdolabında yarım saat dinlendirmeniz yeterlidir. Çok uzun süre limon suyu içerisinde terbiye etmenizi tavsiye etmem zira limon asidik bir ürün olduğundan bir süre sonra eti pişirmeye başlayacaktır.
Baharatlarla marine etmek isterseniz de zeytinyağı, tuz, karabiber, kekik, sarımsak karışımı içerisinde 30-60 dk bekletmeniz yeterlidir.
Tavada yapmak istediğinizde size tavsiyem teflon veya seramik tava kullanmanız. İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır. Bej rengini almaya başladığında piştiğini anlarsınız. Dikkat etmeniz gereken çok fazla pişirip de balığı kurutmamaktır.
Fırında pişirirken kağıda sarabilir, folyo kağıdında yapabilir veya doğrudan fırın tepsisi veya borcamda pişirebilirsiniz. Normal bir fırında 200 derecede 12-13 dakikada pişer. Tabii ki balığın kalınlığına göre bu süre değişkenlik gösterir. Eğer balığın kuyruk tarafını yapıyorsanız biraz daha ince olduğundan 8 dk kadar kısa bir sürede pişmiş olur. Tamamen piştiğinden emin olmak isterseniz bu süreyi 2-3 dk aşabilirsiniz ama fazla pişirirseniz balık kurur ve saman gibi olur.
Fırında pişirirken yağ kullanmanıza gerek yoktur. Duruma göre çok az zeytinyağı kullanabilirsiniz. Limon dilimleri ile süslerseniz hem görüntü hem de lezzet olarak daha güzel olacaktır. Defne yaprağı da çok hoş bir aroma verecektir.
Dilerseniz buradaki Kağıtta Somon Tarifini deneyebilirsiniz.
Izgarada pişirmeden önce zeytinyağı, limon, sarımsak ve tuz içerisinde kısa süreli terbiye ettikten sonra her bir tarafını 4-6 dk kadar pişirmeniz yeterlidir. Eğer mangalda yapacaksanız yağ damladıkça ateş alacağından kömürün iyice közleştiğinden emin olun. Farklı baharatlarla marine edebileceğiniz gibi sade seviyorsanız biraz tuz atıp elinizle yedirdikten sonra her bir tarafını ızgaranın ısısına ve yapacağınız filetonun veya dilimin kalınlığına göre 4-7 dk arası pişirebilirsiniz.
Piştiğini renginden anlayabileceğiniz gibi çatal yardımıyla da kontrol edebilirsiniz. Hep söylediğim gibi fazla pişirip de kurutmayın. Evde deneyebileceğiniz somon şiş kebap tarifi için buradaki başlığı inceleyebilirsiniz.
Sardalya ve hamsi gibi balıklar genellikle çıtır çıtır olması için kızartılarak pişirilir. Her ne kadar…
Çipura hafif yağlı bir balık olduğundan hem fırında hem de mangalda pişirmeye uygun bir balıktır.…
Evde kaldığımız bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her zamankinden çok daha…