İsveç’te yapılan araştırmaya göre erken çocukluk döneminde balık tüketen çocuklarda alerjik hastalıklara yakalanma riskinin %25’e kadar azaldığı gözlendi.
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre sezaryan ile doğumun en yüksek olduğu 5 ülkeden biriyiz. Yapılan çalışmalara göre sezaryan doğumların sakıncalarından biri de sezaryan ile doğan bebeklerde alerjen olma riskinin 5 kat daha fazla olduğudur.
Amerikan Alerji Derneği’nin yıllık konferanslarının birinde Henry Ford Hastanesinde yapılan bir çalışmaya göre alerji ve sezaryen doğum arasındaki ilişkiyi incelemişler. Çalışma süresince 2003-2007 tarihleri arasında doğan 1.258 yenidoğan 1 aylık, 6 aylık, 1 yaşında ve 2 yaşında olmak üzere 4 kere incelenmiştir. Sezaryan ve normal doğum olan bebeklerin alerji ile ilişkili olan IGE (kanda bakılan Immunglobulin E ) gelişimleri takip edilmiştir. Yapılan çalışmaların bulguları;
Özellikle sezeryan doğum yapan ve bebeğinde alerjik hastalık riski olan anneleri yakından ilgilendiren başka bir çalışmada da omega-3 yağ asitlerinin alerjik hastalıklara karşı koruma sağladığı yönünde bulgulara ulaşılmış.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için henüz anne karnından itibaren omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyarız. Doğum sonrası bu ihtiyaç anne sütü ile karşılansa da ilerleyen zamanlarda katı gıdaya geçiş ile bu ihtiyacı karşılayabilmek için dışarıdan almamız gerekir.
Bilim insanlarının yaptığı birçok araştırmada bağışıklık sistemine etki eden omega-3 yağ asitlerinin alerjik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı yönünde bulgulara rastlanmıştır. Gebelik süresince deniz ürünleri ile veya balık yağı aracılığı ile alınan omega-3 yağ asitleri bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Yaşamının ilk yılında hastalıklara karşı direnç kazanma ve alerjen gıdalara karşı daha güçlü olmasını sağlamaktadır.
Ayrıca yine birçok araştırma çocukların besin listesindeki balık ile astım, egzama, hırıltı, burun iltihabı gibi hastalıkların ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu tür hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlü kılmak için balık tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
İsveç’te yapılan araştırma bünyesinde Erken çocukluk döneminde (0-8 yaş arası) balık tüketimin olası etkileri üzerine yapılan bu araştırmada 3285 çocuğu 12 yaşına kadar gözlemleyen uzmanların ulaştığı sonuca göre balık tüketen çocukların alerjen olma riski %25’e kadar azalmış.
[ad id=”959″]Çocukların %80’i 1 yaşından itibaren ayda 2 defadan fazla olacak şekilde düzenli balık tüketmişlerdir. Sonuç olarak 12 yaşına kadar gözlemlenen çocukların astım, egzama, hırıltı, burun iltihabı gibi yaygın alerjik hastalıklara yakalanma oranları azalmıştır.
Harward Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Boston Çocuk Hastanesinde görevli pediatri uzmanı Dr. McCarthy’ye göre balığın ailecek tüketmeli ve çocuğumuza da örnek olmayız. Cıva seviyesi düşük olan balıkları tercih ederek en az ayda 2 defa balık tüketilmesi dahi hastalıklara karşı ve alerjik hastalıklara karşı dirençli olabilmek için yeterli.
Araştırmanın tam metnine aşağıdaki kaynak bölümündeki linklerden ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
Jessica Magnusson, Inger Kull, Helen Rosenlund, Niclas Ha˚kansson, Alicja Wolk, Erik Mele´n, Magnus Wickman, and Anna Bergstro¨m
Fish consumption in infancy and development of allergic disease up to age 12
http://ajcn.nutrition.org/content/97/6/1324.full.pdf
Claire McCarthy, MD, Faculty Editor, Harvard Health Publications – Starting your baby on solids? Here are three new things I tell parents to do
https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130225091904.htm
Sardalya ve hamsi gibi balıklar genellikle çıtır çıtır olması için kızartılarak pişirilir. Her ne kadar…
Çipura hafif yağlı bir balık olduğundan hem fırında hem de mangalda pişirmeye uygun bir balıktır.…
Evde kaldığımız bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her zamankinden çok daha…