Ancak tıpkı yetişkinler gibi bebeklikten itibaren onların da bir damak tadı olduğunu unutmamak gerek. Balığın tadı ve kokusu, diğer besinlere nazaran daha baskın olduğundan yemek istemeyebilirler. Bu durumda farklı pişirme teknikleri veya sunum yöntemleri ile onları cesaretlendirmek gerekiyor. Bu yazıda eşimin bulduğu balıklı tarhana çorbası tarifini paylaşıyorum. Oğlumuz bu sayede her hafta mutlaka balık ihtiyacını karşılamış oluyor. Umarım sizde de işe yarar. Görüş veya önerilerinizi sayfanın altındaki yorum bölümünden paylaşırsanız memnun oluruz.
Bakınız: Çocuğunuza balığı nasıl sevdirebilirsiniz?
Doğada anne sütü haricinde sadece balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri özellikle gelişim dönemlerinde çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri için olmazsa olmazlardandır. Bu sebeple balık yemeyi reddeden, balığı sevmeyen çocuklara doktorlar tarafından balık yağı veya omega-3 kapsülleri verilmektedir. Tabii ki doğal beslenmenin önemini kavrayan ve buna göre yaşayan anne babalar bu tür omega-3 destekleri yerine balık yedirmeyi tercih ederler.
Balık sever bir anne baba olarak bebeğimizin balık yememesi durumuyla karşılaşınca ilk aşamada oldukça üzüldük (Hele beni düşünün :/ ) Her türden balığı ızgarada, fırında, buharda vb. farklı pişirme yöntemleri ile denesek de ilk başlarda yedirmekte başarılı olamamıştık. Balık denemelerinin ilk haftalarında bulduğumuz bu yöntem sayesinde fark ettirmeden olsa balık yedirebilmeyi başardık.
Aslında yöntem oldukça basit: balık aromasını soğan ve sarımsak kullanarak baskılamak ve çorba içerisinde sunmak. Çorba konusunda dilerseniz sebze çorbası da hazırlayabilirsiniz. Oğlumuz tarhana çorbasını çok sevdiği için biz de tarhana çorbası içerisinde balık verdik ve gayet de güzel yedi. Hala haftada 2 gün farklı balıklar pişirip yedirmeye çalışıyoruz. Baktık yemiyor hemen tarhana çorbası içerisine ilave edip oradan yedirmeye devam ediyoruz.
Tarhana çorbasına gelince her yörenin kendine ait bir tarifi olsa da ana malzemeleri genel olarak un, yoğurt, soğan, domates, kırmızı biber, yeşil biber, nane, tuz ve baharattan oluşur. Anne usulü içerisinde yok yok denir ya o hesap! Bir dönem beslenme sorunu yaşadığımızda doktorumuz tarhana çorbası içsin başka bir şeye gerek yok demişti. Düşünün bu denli besleyici bir çorba içerisine bir de balık girdi mi başka da bir şeye ihtiyaç duymazsınız.
Tariften bahsedelim: Beyaz etli olup baskın bir kokuya sahip olmadığı ve kılçık konusunda sorun yaşamamak için levrek veya çipura kullanıyoruz. Ama dilerseniz sardalya, hamsi, somon, uskumru gibi omega-3 yönünden daha zengin balıkları da kullanabilirsiniz. Fırında yağlı kağıtta sade bir şekilde balığı pişirdikten sonra etini ayırıyoruz. Burada biraz ince çalışmanız gerekli. Ardından soğan ve sarımsağı kavurup balığı ilave ediyoruz. Ilık su ilave edip önceden ıslatmış olduğumuz tarhanayı katıp kaynayana dek karıştırıyoruz. Her yörenin bir tarhana çorbası pişirme yöntemi vardır. Bildiğiniz yöntemle pişirmeye devam edin. Sadece en başta pişmiş balığı, soğan ve sarımsak ile kavurup katın yeterli. Dilerseniz pişmiş tarhana içerisine de katabilirsiniz.
Sardalya ve hamsi gibi balıklar genellikle çıtır çıtır olması için kızartılarak pişirilir. Her ne kadar…
Çipura hafif yağlı bir balık olduğundan hem fırında hem de mangalda pişirmeye uygun bir balıktır.…
Evde kaldığımız bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her zamankinden çok daha…