Balıklar arasında en çok omega 3 değerlerine sahip olan somon balığı ile aynı aileden gelen alabalık ülkemiz akarsularında doğal ortamda bulunabileceği gibi yüksek kapasitede üretimi de yapılıp dış ülkelere ihracatı yapılmaktadır.
Somon balığı ile aynı familyadan olmasından ötürü omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan alabalık tatlı su balığıdır. Ancak yapısı gereği tuzlu suda da yaşayabilme özelliğine sahip olan olan bu lezzet soğuk suyu sever.
Yağ bakımından pek yağlı olmadığından dolayı genelde Anadolu mutfağında kızartması yapılan alabalık uygun şekilde marine edildiğinde ve pişirme süresine dikkat edildiğinde ızgara, fırın ve güveçte de oldukça lezzetli olur.
Bu arada alabalık ile ilgili güzel bir özellik paylaşmak isterim. Diğer balıkların aksine alabalığın kılçığı yumuşaktır ve omurgaya sağlam bir şekilde yapışmıştır. Dolayısı ile pişirmeden sonra omurga kemiğini tutup çektiğinizde tüm kılçıklar da ayrılır. Çocuğunuzun eline verip gönül rahatlığı ile yemesini izleyebilirsiniz.
Bu yazıda sizler için balıkçılarda Karadeniz Somonu veya Deniz Alası isimleri ile satılan iri boy alabalık tarifi paylaşıyoruz. Her ne kadar yukarıda belirttiğim gibi pişirdikten sonra kılçığı kolayca ayrılsa dahi dilerseniz balıkçıdan orta kemiğini almasını rica ederseniz sofrada kılçıkla uğraşmak durumunda kalmazsınız.
[ad id=’959′]Alabalığı nazikçe yıkadıktan sonra tüm suyunu süzün. İyice sudan arındırmak için havlu kağıt kullanabilirsiniz.
İçini ve dışını zeytinyağı ve yarım limon suyu ile elinizle iyice yedirin.
Bir kap içerisinde zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, biberiye, tuz ve karabiber ile balıkları karıştırın.
Bu şekilde buzdolabında en azından 20-30 dk kadar bekletin ki tuz ve zeytinyağı balığın her yerine nüfuz ederek daha lezzetli olsun.
Alabalık çok yağlı bir balık olmadığından dolayı fazla pişirip kurutmamak gerekir. Biraz sulu kalması daha lezzetli olmasını sağlar.
Önceden ısıtmış olduğunuz ızgarada her bir yüzünü yaklaşık 5-6 dk kadar pişirmeniz yeterlidir. Eğer balık çok iriyse fazladan birkaç dakika daha pişirebilirsiniz.
Ayrıca bu süre kullandığınız ızgaranın türüne göre de değişiklik gösterebilir.
Pişirme sırasında sürekli çevirmeyin ki balık dağılmasın. Rengi opaklaşmaya başladığında piştiğini anlarsınız.
Eğer mangalda yapacaksanız köfte-balık ızgarası kullanarak iyice közlenmiş ateşte yavaş yavaş pişirmenizi tavsiye ederim. Mangalda bu pişirme süresi farklılık gösterir. Ateşin yoğunluğuna ve ızgaranın ateşe mesafesi bu süreyi etkiler.
Pişirme işleminden sonra henüz dumanı tüterken bir fırça yardımıyla üzerine tereyağı gezdirin.
Balığınızı keskin bir bıçak yardımı ile parçalayarak salata yanında servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun 🙂
Sardalya ve hamsi gibi balıklar genellikle çıtır çıtır olması için kızartılarak pişirilir. Her ne kadar…
Çipura hafif yağlı bir balık olduğundan hem fırında hem de mangalda pişirmeye uygun bir balıktır.…
Evde kaldığımız bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her zamankinden çok daha…