Deniz Çipurası ve Çiftlik Çipurası Arasındaki Farklar

Deniz çipurası ve çiftlik (yetiştirme) çipurası arasındaki farklar nelerdir? Görünüm haricinde lezzet açısından ne gibi farklılıklar vardır ve bunların sebebi nedir? Balık marketlerden aldığınız çipuralar gerçekten deniz çipurası mı?

Balıkçıdan alırken veya restaurantta sipariş verirken çipurayı tercih edenlerin en çok sorduğu ve merak ettiği konu bu olsa gerek. Önce bu iki farklı kavramın ne anlama geldiğine bakalım.

Halk arasında çupra diye isimlendirilen Çipura Ege ve Akdeniz balığıdır. Doğal ortamda bulunabileceği gibi deniz içerisinde kafeslerde yetiştirmeciliği de yapılmaktadır.

Çiftlik çipurasının da kendi içerisinde iki farklı biçimi vardır. Bir tanesi deniz içerisinde kafeslerde hazır yem ile yetiştirilirken diğeri kıyılarda toprak havuz diye tabir edilen havuzlar içerisinde daha doğal yemlerle yetiştirilirler.

Hangisini tercih etmeliyiz diye soracak olursanız “Deniz Balığı mı Çiftlik Balığı mı?” başlıklı yazımızda yedikleri yemlerin cinsine ve hangi bölgelerde avlanan deniz çipuralarının lezzet ve temizlik açısından neye göre değiştiğine detaylı bir şekilde değindik.

Ayrıca fiyat konusunda neye göre değiştiği, hangi balıkçıda veya market zincirde hangi fiyattan satıldığını öğrenmek için “Çipura Fiyatları Nedir? Neye Göre Değişir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Peki balıkçıya gittiniz. Tezgahta ebatları ve fiyatları farklı olarak birkaç çeşit çipura gördünüz. Hangisi deniz çipurası hangisi çiftlik çipurası nasıl anlarsınız? Dilerseniz bu konuya maddeler eşliğinde değinelim.

Çiftlik (üretim) çipurası

Çiftlik Çipurası (Deniz İçerisinde Kafes Yetiştirmeciliği)

Rengi deniz balığının ki gibi açık ve beyaz olmaz. Siyah renkler daha baskındır ve koyudur.

Pulları az, küçük ve yumuşaktır. Tırnağınızla bile kolaylıkla pulları sıyırabilirsiniz.

Besin konusunda sıkıntı yaşamadığından beden ve karnı şiş olur. Yağlı olur (ki bu lezzet açısından olumludur) ayrıca karnında bazen yem olduğundan yumuşak olur.

Kafa yapısı bedenine göre orantısız büyüktür.

[ad id=’959′]

Kuyruk ve yüzgeçler deniz çipurası gibi belirgin, geniş ve sivri değildir.

Yanağında olması gereken pembeliğin yerine (eskiler bundan dolayı çipuraya alyanak derlermiş) sarıya yakın veya belli belirsiz turuncu rengi olabilir. Ama çoğunlukla siyahtır.

Doğal yosun ve deniz kokusu belirgin değildir.

Deforme diye satılan cinslerinde beden yapısında bir uyum olmaz bel ve omurga eğri büğrü olur. (Bunun sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur.)

Doğal deniz çipurası

Doğal Deniz Çipurası

Rengi berrak ve canlı bir renk olup beyaz açık parlaktır. Çiftlik balığı ile yanyana koyduğunuzda bariz bir fark vardır.

Pulları belirgin, büyük ve serttir.

Karın bölgeleri daha serttir. Doğal ortamda her an beslenemediğinden yağ oranı daha azdır.

Lidaki diye isimlendirilen ufak boy dahil olmak üzere yanaklarında pembelik/kırmızılık görünür. Leke halinde solungacında görülür.

Doğal yosun ve deniz kokusunu rahatlıkla hissedebilirsiniz.

Vücudu, bedeni ve kafa büyüklüğü muntazamdır.

Kuyruk genişliği bakar bakmaz farkedilir. Yüzgeçler belirgin ve sivridir.

Toprak havuz çipurası oldukça lezzetlidir

Toprak Havuz Çipurası (Toprak Havuzlarda Yetiştirme)

Toprak havuz çipurası görünüm, renk ve lezzet olarak doğal deniz çipurası ile hemen hemen aynıdır.

Tezgahlarda satılanların doğal deniz mi yoksa toprak havuz mu olduğunu ebatlarına bakarak anlayabilmeniz mümkün. Eğer hepsi standart bir ebata sahipse muhtemelen toprak havuzdur.

Düşünsenize denizde olta veya ağ ile de olsa yakalanan balıkların hepsinin aynı ebatta olma ihtimali ne kadar yüksektir?

Balıkçı

Balığı ve balıkçılığı seven bir öğretmendir o. İzmir eski tahta balık halinde 6 yaşında başladı balık satmaya dedesi ile birlikte. Yıllar geçti artık dede ve baba mesleğini dijital ortamda icra ediyor.

Paylaş
Yazar:
Balıkçı

Önceki Yazılar

Fırında Kızartma Tadında Çıtır Sardalya

Sardalya ve hamsi gibi balıklar genellikle çıtır çıtır olması için kızartılarak pişirilir. Her ne kadar…

2 ay önce

Fırında Çipura Tarifi: Pratik ve Lezzetli

Çipura hafif yağlı bir balık olduğundan hem fırında hem de mangalda pişirmeye uygun bir balıktır.…

1 yıl önce

Kızarmış Ekmek Üstü Ton Balığı Salatası

Evde kaldığımız bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her zamankinden çok daha…

4 yıl önce