Kış aylarında balığın bollaşması ile birlikte mutfaklardan enfes kokular gelmeye başladı. Yazın yiyebileceğimiz balık türü sayılı iken kışın kesemize ve denizlerin bereketine bağlı olarak bu sayı oldukça artıyor.
Uskumru da ülkemiz sularında eskiden oldukça bol olan ancak günümüzde biraz daha az çıkan bir balık. Bu ihtiyacı karşılamak için Norveç’ten ciddi miktarda uskumru ithal ediyoruz. Balık marketlerde kolyoz dediğimiz yine bir uskumru cinsi olan balığı da pek yabana atmamak gerek. Zira görünüm olarak benzerliği kadar tam olmasa da lezzet olarak da uskumruyu aratmıyor.
Yerli uskumru, Norveç’ten ithal gelen dondurulmuş uskumru veya kolyoz arasındaki farkı anlayabilmek için uzman olmaya gerek. Buradaki başlıkta gerekli ayrıntıları sizlerle daha önce paylaşmıştım.
Bu tarifte kullandığımız malzemeler ile yerli-ithal uskumru veya kolyozu hangisini dilerseniz onu pişirebilirsiniz. Ancak bir ayrıntıya dikkat etmekte fayda var. İthal uskumru yerlisine ve kolyoza nazaran biraz daha yağlı bir balıktır. Eğer ithal uskumru pişirecekseniz sos malzemeleri arasında yer alan zeytinyağından 2 kaşık kullanmanız yeterlidir. Yerlisi için 3 kaşık ve Kolyoz için ise 4 kaşık yeterlidir.
Uskumruları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Bu arada balıkları pişirmeden önce yıkarken asla sıcak suyla yıkamayın. Mümkün olduğunca soğuk suyla yıkamaya özen gösterin. Suyunu tamamen yok etmek için kağıt havlu kullanabilirsiniz.
Balıkları iyice kuruladıktan sonra fırın tepsisi veya fırın kabına alın.
Soğanları yarım ay şeklinde kesin, limonları halka halka kesin.
Sarımsakları bütün olarak kullanabileceğiniz gibi 2-3 parçaya da bölebilirsiniz.
Soğan, limon halkaları, sarımsak, domatesler ve biberiyeyi tepsiye balıkların üzerine dağıtın.
Sos için verilen tüm malzemeleri (limon suyu, portakal suyu, zeytinyağı, sumak, karabiber ve tuzu) bir kasede karıştırıp balıkların üzerinde gezdirin.
Üzerini yağlı kağıtla kapatıp önceden ısıtılmış olan fırında 200 derecede 20 dakika kadar pişirdikten sonra biraz kızarmaları için yağlı kağıdı alın ve 10 dk kadar daha pişirin.
Bu tarif biraz daha sulu bir tarif olduğundan pişirme sürelerini kendiniz ayarlayabilirsiniz. Balıkların üzerinde yağlı kağıt olduğu sürece daha sulu kalacaktır. Yağlı kağıdı alıp öyle pişirmeye devam ettiğinizde ise suyunu yavaşça çekecek ve üstten kızarmaya başlayacaktır.
Toplam pişirme süresi 30 dk kadar desek de bu süre balıkların büyüklüğüne, bütün veya fileto olup olmadıklarına ve fırınınızın türüne bağlı olarak değişir. Çatal yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Bir kez denedikten sonra ne kadar basit olduğunu göreceksiniz.
Korkulanın aksine balık pişirmek oldukça kolaydır.
Afiyet olsun 🙂
Sardalya ve hamsi gibi balıklar genellikle çıtır çıtır olması için kızartılarak pişirilir. Her ne kadar…
Çipura hafif yağlı bir balık olduğundan hem fırında hem de mangalda pişirmeye uygun bir balıktır.…
Evde kaldığımız bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her zamankinden çok daha…