Mutfak

Panko – Japon Ekmek Kırıntısı Nasıl Yapılır?

blank

İngilizcede “Bread Crumbs” veya “breadcrumbs” olarak adlandırılan, Türkçeye “Ekmek Kırıntısı” olarak çevrilen bu ürün özellikle kızartmalarda kullanılır. Et, balık, köfte veya sebzeleri kızartırken daha çıtır olması ve hoş görünmesi amacıyla kullanılan bu ekmek kırıntısı “Panko” ismi ile anılan Japon mutfağına özgü bir malzemedir. Kızartmalarda kullanılan ve et gibi ürünleri batırdığımız sosları kalınlaştırmak için de kullanılır.

Daha çok baharatlı ürünler yaparken kullanabileceğiniz gibi sade olarak yumurta, süt ve un karışımına buladıktan sonra ekmek kırıntısına bulayarak da çıtırlık sağlayabilirsiniz..

Türk mutfağında kızartmalara (tavuk, balık, et, köfte veya sebze hangisini yapıyorsanız) çıtırlık ve biraz daha kalınlık vermek amacıyla mısır unu, darı unu gibi ürünler kullanılır. Bu un çeşitleri beyaz una nazaran daha kalın olması ile birlikte ekmek kırıntısının verdiği çıtırlığı veremezler.

Türkiye’de bazı büyük marketlerde veya sanal marketlerde “Panko” veya “ekmek kırıntısı” ismi  ile bulabileceğiniz gibi evinizde kendiniz de yapabilirsiniz.

[ad id=’959′]

NASIL YAPILIR?

Normal beyaz ekmeklerle yapabileceğiniz gibi tam tahıl ekmek, çavdar ekmeği, kepekli ekmek vs tercihinize göre ve yapacağınız yemeğe göre dilediğiniz ekmeği seçin.

Parmak kalınlığında dilimleyin ve dış kabuğunu ayırın. (Ekmeğin için bize lazım)

Mutfak robotu yardımıyla ekmekleri ufalayın.

Fırın tepsisine alıp önceden ısıttığınız fırında 150 derecede 2-3 dk bekletin.

Tepsiyi çıkartıp bir ters yüz edin karıştırın ve tekrar 2-3 dk kadar pişirin.

Burada amacımız ekmekleri kızartmak değil kurutmaktır. Beyaz ekmeği kahverengi hale getirmeden fırından çıkartın.

Bu şekilde kuruttuğunuz ekmek kırıntılarını balık, tavuk, köfte, nugget gibi kızartmalarda çıtırlık versin diye kullanabilirsiniz. Balıklara nasıl çıtırlık kazandırıldığı ile ilgili sizlere Tavada Çıtır Karides Tarifini tavsiye edebilirim.

Saklama kabı veya tupper gibi ürünlerde oda sıcaklığında birkaç hafta muhafaza edebilirsiniz.

blank

Balıkçı

Balığı ve balıkçılığı seven bir öğretmendir o. İzmir eski tahta balık halinde 6 yaşında başladı balık satmaya dedesi ile birlikte. Yıllar geçti artık dede ve baba mesleğini dijital ortamda icra ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu