Genel BilgilerMutfakPratik Bilgiler

Evdeki Balık Kokusu En Kolay Nasıl Gider?

blank

Balık kokusuna karşı hassas olanlar eve, ocağa, fırına veya tavaya balık kokusu sinmesin diye evde balık pişirmekten dahi vazgeçebiliyorlar. Sağlıklı beslenme için haftada en az 2 defa tüketmemiz gereken balıktan sırf bu yüzden vazgeçmeyin. Merak etmeyin birkaç püf noktası ile bunun üstesinden kolaylıkla gelinebiliyor.

En basitinden bizim evimiz Amerikan mutfak, yani salon ve mutfak bir arada ve her hafta mutlaka balık pişiririz. Bazen tavada, bazen fırında, bazen de döküm tavada ama mutlaka evde balık pişer. Ve koku konusunda oldukça hassas olan eşim ve küçük oğlum bir kez dahi şikayet etmemiştir. Nasıl mı? Dedim ya birkaç püf nokta (:

Her balığın türüne ve pişirme yöntemine göre yaydığı koku birbirinden farklıdır. Örneğin kefal, tavuk balığı veya hamsinin yaydığı koku levreğe veya alabalığa göre daha ağırdır. Aynı şekilde kızartmanın kokusu da fırında pişirmeye nazaran çok daha fazladır. Bunları biraz da tecrübe ettikçe öğreneceksiniz.

Balık pişirirken uygulayacağınız veya sonrasında dikkat edeceğiniz bir kaç püf nokta ile evdeki, tavadaki veya fırındaki balık kokusu nasıl çıkar diye endişe etmenize gerek kalmayacak.

Evdeki, tavadaki, fırındaki balık kokusu nasıl gider?

Eve Balık Kokusu Sinmemesi İçin:

Öncelikle daha az koku için size tavsiyem balığı fırında pişirmeniz veya buğulama-pilaki yapmanız. Hem daha sağlıklı hem daha az kokulu.

Balığın yanına eklediğiniz sebzeler ve baharatlar hem lezzet katacak hem de kokuyu azaltacaktır. En basitinden balığın yanına defne yaprağı, soğan ve havuç dilimleri koyabilir ve mükemmel bir sofra kurarken kokuyu da en aza indirgeyebilirsiniz. Fırında Levrek Tarifi başlığını mutlaka inceleyin derim (:

Fırında balık pişirirken yağlı kağıt kullanarak balığın tepsiye yapışmasını ve yağın yanarak kötü koku yaymasını kolaylıkla engelleyebilirsiniz. Ayrıca balığı yağlı kağıt ile sararsanız hemen hemen hiç koku olmayacaktır.

Yok ben tavada pişireceğim diyorsanız çift taraflı kapaklı balık tavaları mevcut. Bu tavalarla pişirdiğinizde daha az koku oluyor. Ayrıca küçük bir tüp ve balık pişirmek için geniş ağızlı bir tüp başlığı alıp balkonda da pişirebilirsiniz. Yere birkaç gazete serdiğinizde ortalık da batmayacak ve eviniz kokmayacaktır.

Her şeyden önce eğer kızartma yaptıysanız sofraya oturmadan önce hemen tavaya kaynar su koyup çalkalayıp dökün. Tekrar sıcak su doldurup kapağını kapatın ondan sonra sofraya oturun. Çünkü tavada yağ bekledikçe kokusu daha da ağırlaşır, yağ katılaşır ve temizlemesi çok daha zorlaşır. Ayrıca eğer mutfağınızda pencere, balkon kapısı vs varsa mutlaka açın ki koku daha rahat dağılsın.

Bir cezve veya ufak bir tencere içerisine yarım çay bardağı kadar çamaşır yumuşatıcısı ve üstüne biraz da su ekleyip kaynatın. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra kapatın. Hem evdeki rahatsız edici kokular gider hem de eviniz mis gibi kokar. Yalnız yumuşatıcıyı fazla koymayın veya çok uzun süre kaynatmayın yoksa bir süre sonra onun kokusu da ağırlaşır.

Tavada balık kızartırken kızartma yağının içine birkaç dal maydanoz veya defne yaprağı  koyabilirsiniz. Ayrıca birkaç kokulu mum yakabilirsiniz.

Balıkların arasına defne yaprağı koyarak pişirebilirsiniz.

Kızartmadan sonra ocağa tencere içine su, çok az sirke, limon suyu ve kabukları, çubuk tarçın, karanfil ve defne yaprağı atıp kaynatabilirsiniz.

Pişirme işlemi bittikten sonra ferah kokulu bir tütsü yakabilirsiniz.

Tavadaki Balık Kokusunu Çıkarmak İçin:

Tavadaki kalan yağı limonla ovalayın ve beklemeye alın. Hemen kendinize güzel bir keyif kahvesi hazırlayın. Kahve keyfinden sonra kalan telveleri tavaya döküp üzerine de biraz su koyup kaynatın. En son normal bulaşık deterjanı ile yıkayın.

Sofradayken elinize sinen balık kokusundan kurtulmak için kalan limonlarla elinizi güzelce ovalayıp ondan sonra yıkarsanız elinize sinmiş olan balık kokusundan da kolaylıkla kurtulursunuz.

Sağlığınız için bu kadar önemli olan bir besinden sırf koku yüzden vazgeçmeyin.

blank

Balıkçı

Balığı ve balıkçılığı seven bir öğretmendir o. İzmir eski tahta balık halinde 6 yaşında başladı balık satmaya dedesi ile birlikte. Yıllar geçti artık dede ve baba mesleğini dijital ortamda icra ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu